Publicitatea si rolul acesteia

Mar 7, 2012 by

Ce este publicitatea ?

Publicitatea se ocupă cu promovarea bunurilor, serviciilor, companiilor si ideilor, de cele mai multe ori prin mesaje platite. Scopul direct ale acestor mesaje este stimularea dorintelor clientilor potentiali, si formarea asociatiilor pozitive in legatura cu produsul sau compania promovata, scop care este atins prin folosinta metodelor de manipulare psihologica mai mult sau mai putin subtile.
Vanzatorii vad reclama ca o parte constituenta a strategiei generice de promovare a acestora. Alte componente ale promovarii sunt reclamele, relatiile publice, vanzarile personale si promovarea de vanzari.

 

Avantajele agentiei de publicitate

Majoritatea firmelor, fie ele mici sau mari, înclină să apeleze la agentii de publicitate pentru că acestea oferă câteva avantaje:
Au specialisti care pot desfasura activitati specifice (cercetare, muncă de creatie) în conditii mai bune decât personalul firmei
Vin cu un punct de vedere obiectiv în privinta rezolvării problemelor unei firme, dar si cu ani de experientă câstigată din colaborarea cu diversi clienti ce s-au aflat în situatii diferite
Au o putere de cumparare a spatiului de publicitate mai mare decât cea a unei firme. De asemenea, ele beneficiază de o reducere de pret, ceea ce face ca si cheltuielile firmei să fie mai mici
Clientul poate renunta oricând la serviciile agentiei sale. O agentie de publicitate va depune toate eforturile pentru a oferi servicii foarte bune si a-l determina pe client să mai apeleze la ea.

Dezavantajele agentiei de publicitate

Încredintarea functiei publicitătii unei agentii specializate are însă si câteva dezavantaje :
Pierderea controlului total asupra activitătii de publicitate
Aparitia unor conflicte în momentul în care agentia îsi impune metodele de lucru
Incapacitatea clientului de a exercita un control sau o coordonare mai mare asupra publicitătii
Cresterea costurilor pe produs prin cheltuielile cu publicitatea
În ciuda potentialelor probleme, majoritatea firmelor consideră că utilizarea serviciilor agentiilor de publicitate specializate le avantajează.
Obiectivele publicitătii se pot clasifica după scop: acela de a informa, de a convinge sau de a reaminti. Confruntate cu un mediu în continua dezvoltare si cu o concurentă tot mai puternică intreprinderile si-au diversificat si multiplicat formele de realizare a publicitătii.
În functie de aria geografică de raspândire a mesajului, publicitatea poate fi locală, regională, natională si internatională
În functie de efectul intentionat, publicitătii i se poate atribui fie o actiune directă, cu efect imediat, fie una întârziată, cu efecte ce urmează a se produce în timp.
În functie de obiectivul vizat de mesajul publicitar, se disting publicitatea de produs(serviciu), care scoate în evidentă caracteristicile acestuia, utilitatea lui în consum; publicitatea de marcă; publicitatea institutională, axată pe intreprindere;

 

Publicitatea de convingere
Publicitatea de convingere devine tot mai importantă pe masură ce concurenta se intensifică. În această situatie, obiectivul firmei este acela de a crea o cerere selectivă. De pildă, când aparatele cu CD au fost acceptate de marea masă a consumatorilor, Sony a încercat să-i convingă pe acestia că marca sa oferea cel mai bun raport calitate-pret. Publicitatea de convingere s-a transformat partial în publicitate comparativă, prin care o firmă îsi compară direct sau indirect produsul cu unul sau mai multe produse ale altor firme. Unul dintre cei mai frecventi utilizatori ai publicitătii comparative se găsesc în industria automobilelor. În Marea Britanie, producătorul coreean Hyundai a încercat să sporeascä gradul de cunoastere al masinilor sale printr-o serie de eforturi sub sloganul : „Chiar si un ceainic are o garantie mai mare decât un Rover“.
Utilizarea publicitătii comparative este uneori riscantă, mai ales atunci când comparatiile nu sunt corecte si se transformă în denigrări la adresa mărcii rivale. Metoda respectivă este admisă în SUA si Marea Britanie, dar în unele tări europene ea este interzisă. În Belgia si Germania, publicitatea comparativă este considerată o formă de concurentă neloială. Nici chiar relativ inofensiva reclamă la berea Carlsberg, purtând sloganul „Cea mai bună bere din lume“, n-a putut fi lansată în aceste tări. În mod similar, reclama cu sloganul „Ne străduim din răsputeri“ apartinând firmei Avis specializată în închirierea automobilelor, nu a fost admisă în Germania pentru că, desi nu s-a dat nici un nume, se presupunea că firma Hertz – numărul unu în domeniul respectiv – era singurul concurent serios al acesteia.
Eforturile de a elabora o directivă europeană care să armonizeze regulile existente la nivelul UE în privinta publicitătii comparative au esuat până în prezent. Dar până când va fi adoptată o astfel de directivă, firmele regionale care apelează la publicitate trebuie să respecte în continuare legislatia si codurile nationale. Acest stil de comunicare va exista probabil întotdeauna, sub o formă sau alta, deoarece publicitatea are, în esentă, un caracter comparativ; în definitiv scopul celui care-ti face publicitate este de a convinge consumatorul să raspundă la oferta sa si nu la oferta altuia.

Publicitatea de reamintire

Publicitatea de reamintire este importantă pentru produsele ajunse în etapa de maturitate, pentru că ea mentine interesul consumatorilor fată de produs. Reclamele costisitoare difuzate, de exemplu, de Coca-Cola la televiziune au scopul de a reaminti oamenilor despre existenta sa, nu doar de a-i informa sau convinge.

Contact firma publicitate Arad0753463773

Citeste mai multe informatii pe Wikipedia.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +8 (from 8 votes)
Publicitatea si rolul acesteia, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Related Posts

Share This